torstai 1. maaliskuuta 2012

Islantilaista I

Sain Allt i lagi -lukupiirin kautta pienen pussukallisen islanninlampaan villaa. Villat ovat asustelleet erään piiriläisen kellarissa useamman kymmenen vuoden ajan. Iästään huolimatta villa oli hyvässä kunnossa. Rasvaa villassa oli sopivasti, mutta sen sijan hiukan likaa, jota en käsin nyppimällä tahtonut saada irti. Päätin siis pestä villat:
Pesuaineena perinteinen Y3. Pesussa myös villa vaalentui. Ennen kehräystä päätin myös sormin poimia pois lyhyimmät tupsut. Voikohan lammasta keriä ilman että noita tupsukoita tulee? Päätin, että joskus vielä opin kerimään lampaan, ja vieläpä niin, että villa lähtee kokonaisena taljana.

Sitten kehräämään:
Alimmat kaksi vyyhtiä ovat tavallisia kaksinkertaisia lankavyyhtejä. Toisiksi ylin on langanpätkä jolla harjoittelin navajokertausta (sitä tuli epätasaista, edelleen) ja ylimmässä vyyhdissä testailin langanpätkien uusiokäyttöä.
Ylimmässä vyyhdissä on oranssia seitsemää veljestä ja isoveljeä sekä harmaata rose mohairia ja "jotain tavallista" valkoista villalankaa joka on toiminut haltijalankana. Langat leikataan pätkiksi ja karstataan kuten villa. Tämän jälkeen höttö karstataan sekaisin villan kanssa ja kehrätään. Langasta tuli hiukan erikoisen väristä: hopeanharmaa rose teki langasta valkoisempaa kuin puhdas villa, oranssi taas haaleni kummallisen hempeäksi (aikaisemmassa blogiviestissä on kuva saman langan pätkästä). Lisätietoja tekniikasta löytyy esim Lankadontin Sanavyyhti-blogista.

Vyyhdit pesin Linnashampoolla (Y3 loppu), joten nyt ne tuoksuvat tosi freessiltä ja puhtaalta eivätkä lainkaan villalta.
Koko projekti villan pesusta, karstauksesta, kehruusta uuteen pesuun kävi viikossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti