sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Tukholma (eli parempi myöhään kuin ei milloinkaan)

Seuraa kuvatäyteinen postaus Tukholmanreissun tiimoilta (joka siis jo oli elo-syyskuun vaihteessa, mutta olen pyöritellyt tätä postausta jo tarpeeksi kauan). Koska emme ehtineet "kunnon" lomalle minnekään tänä kesänä, päätimme piipahtaa pikaisesti Tukholmassa, "ihan muuten vaan". Matkustamme yleensä aika tiukalla aikataululla, tai ainakin niin, että joka päiväksi löytyy jotain menoa (joka tosin usein päätetään vasta parin päivän varoitusajalla). Nyt emme olleet suunnitelleet yhtikäs mitään. En ole käynyt Tukholmassa viiteen vuoteen ja lisäksi tuntui siltä, että aina ajaudun niihin samoihin paikkoihin. Siksi oli mukava lähteä avokin kanssa tuttuun kaupunkiin jossa emme ole vielä käyneet yhdessä. Ihan kiva reissu oli, sopiva pikku irtiotto kesken arjen.

Emme loppujen lopuksi tehneet oikeastaan mitään merkittävää, kunhan kiertelimme ja katselimme. Tuli kuitenkin ohimatkalla piipahdettua Nordiska museetin museokaupassa sillä kokemuksesta tiedän että sieltä löytyy vaikka mitä. Itse museossa emme tällä kertaa käyneet.
Museot sekä museokaupat kiehtovat minua, suurin osin koulutukseni puolesta, mutta varmaan myös ihan muistakin syistä (olen ihme historiakäsityötavarafriikki, ja museokaupoista löytää usein kaikkea sellaista jota ei muualta löytäisi, esim. erikoisia kirjoja). Puodeissa pohdin aina sitä, mitä tuotteita museo on valinnut kauppansa valikoimiin, ja minkälaisen kuvan museo haluaa niiden avulla itsestään antaa. Entä minkälaista kulutusta museo haluaa tukea? Nordiska museet ainakin kannustaa tekemään itse, sillä museokaupan tee-se-itse-valikoimista löytyi useampaa erilaista pakkausta.

Pakkauksessa liukuvärjättyä lankaa sekä ohje shaaliin.

Ranteenlämmittimet

Pannulappuja

Kirjontasetti
Käsitöiden pariin kannustettiin myös muilla tapaa, myynnissä oli esimerkiksi nauhoja (kansallis)pukujen somistamiseen sekä neulakinnasneuloja ja pirtoja nauhojen kutomiseen.


Kinnasneuloja ja kaunis hevosenpäillä somistettu puinen pirta


Huovutettuja ja kirjottuja pussukoita, kukkaroita

Nordiska museetin kaupasta olen ennekin löytänyt mielenkiintoisia (käsityö)kirjoja ja cd-levyjä joihin en ehkä muuten olisi törmännyt. Tästäkin kuvasta voi bongata kirjoja vaikka mistä aiheista: sukkia, amigurumeja, neulakinnastekniikkaa, kansanpukuja...

Olis vaiks mitä!

Oikeasti olimme matkalla Skansenille, sillä siellä sattui juuri kyseisenä päivänä olemaan kansanmusiikin tapahtuma. Skansen on aivan uskomaton paikka, olisi vaikka kuinka paljon nähtävää ja niin paljon josta ei ilman opasta varmaan saisi mitään irti. Onneksi olimme sen verran ajoissa että ehdimme tapaamaan useita talo-oppaita ja puhumaan heidän kanssaan. Meillä kävi hyvä tuuri, sillä seuraavana päivänä kuu vaihtui syyskuuksi, ja suurin osa taloista olikin jo kiinni. Nyt kävijöitä oli sitä paitsi jo vähemmän kuin mitä kesäkuukausina, mikä varmaan vaikutti oppaiden puheliaisuuteen. Monet oikein kaipasivat juttuseuraa.

Tässä niitä käsityöaiheisia kuvia:Kasvivärjättyä lankaa

Kaunis saplunoitu seinä

Viimeiseksi museoiden ikuinen suosikki: rukki!
Pitäisi joskus tehdä kollaasi kaikista museorukeista jotka olen jo parissa vuodessa ehtinyt kuvaamaan.

Rukki ja pellavaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti