lauantai 7. huhtikuuta 2012

Islantilaista II: Lopapeysa

Vihdoin!
Tänään molemmilla oli vapaapäivä ja aurinkokin pilkahti esiin aamupäivästä. Pääsimme siis valokuvaamaan yhtä suuremmista projekteistani, islantilaista villapaitaani. Innostuspyrähdyksessä neuloin sen reilussa kahdessa viikossa ja siitä tulikin tosi mieleinen, juuri sen näköinen kuin toivoin.


Mutta aloitetaan alusta. Langat ovat niin kutsuttua plötilopi:a, eli islantilaista hahtuvalankaa kiekossa (plötu tulee sanasta platta, eli levy. Lopi taas on muokkautunut vuosien varrella tarkoittamaan melkein mitä vaan paksuhkoa islantilaista lankaa). Ostin lankakiekot islanninmatkallani viime heinäkuussa. Kiersimme vuokra-autolla koko saaren ja loppupuolella käväisimme Mossfellbaerin kylässä jossa sijaitsee Álafossin tehtaanmyymälä. Ostin langat kahteen islantilaispaitaan ja maksoin näistä hahtuvista n. 35e! Myös muuten kotimainen lanka on Islannissa todella edullista (en katsonut pahemmin esim. norjalaisten lankojen hintoja, mutta oletan että importoidut taas ovat huomattavasti hintavampia), esimerkiksi Létt-lopi maksaa Islannissa puolet vähemmän kuin Suomessa (ja on myös edullisempaa kuin vastaava suomalainen Suomessa).


Neuleohjeen valitsin ístexin omasta mallistosta. Ostin samaisella reissulla paikallisesta marketista ohjevihkosen jonka valitsin niin, että saisin mahdollisimman monta erilaista islantilaisneulemallia josta valita. Mieleinen löytyikin. Ohjeessa se tosin on neulottu Álafoss lopista, eli paksusta, löyhäkierteisestä langasta. Ravelryn avulla selvitin että kaksinkertainen hahtuva kävisi yhtä hyvin, ja tekisi paidasta lisäksi kevyemmän. Ohjeiden luku oli mielenkiintoista, sillä olen pain kahden vuoden ajan opiskellut islannin kieltä enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Ohjeiden luku ei kyllä muutenkaan ole kovin haastavaa kun tietää suurin piirtein mitä on odotettavissa...


Itse neulominen oli mukavaa ja kevyttä, sillä hahtuvaa täytyy neuloa rennoin rantein vetämättä lankaa. Toisaalta, kun lanka katkeaa, ei tarvitse tehdä muuta kuin liittää langat toisiinsa muutaman sentin matkalta ja jatkaa. Neulominen kyllä vie hiukan enemmän tilaa, sillä välillä neulotaan kolmea, neljää sävyä samaan aikaan ja kaikista levyistä lähtee kaksi lankaa joita ei saa vetää -> levyt täytyy siis asetella viereensä jotenkin järkevästi jotta langat "luistaa".


Valmiiseen neuleeseen ei tule yhtäkään saumaa, sillä hihojen alle jäävät aukot silmukoidaan umpeen niin että ne katoavat neuleeseen. Valmis neule pestään hellästi miedossa pesunesteessä (ei lioteta) ja kuivataan tasossa.

Varoituksen sana: hahtuvista karkailee paljon karvoja, ja valmis neulekin päästelee niitä. Ei siis kannata laittaa alle esimerkiksi mustaa paitaa jossa vaaleat karvat näkyvät... Paita on myös todella lämmin ja sopii parhaiten käytettäväksi ilman takkia tai talvella takin alla.


Lisätietoja islantilaisista langoista löydät täältä, ja tietoja islantilaispaidoista taas täältä (molemmat englanniksi).
Lisää kuvia paidasta, sekä samat kuvat parempilaatuisina, löydät täältä. Nyt ainakin tiedän ettei minusta koskaan tule mallia! ;)

4 kommenttia:

  1. Ihana! Sulta toi neulominen sujuu <3

    Mäkin sain tuliaisina pari kiekkoa tota hahtuvalankaa. En ole vielä keksinyt, mitä sillä tekisi, kun ei se oikein neulakinnasteluunkaan sovi. Jos vaikka kertais sitä värttinällä tai jotain...

    VastaaPoista
  2. Jee, eka komentti!

    Monethan neuloo hahtuvasta vaippahousuja, mut niille ei taida olla tarvetta :p Islantilaiset neuloo hahtuvasta vaikka mitä, katso vaikka Ravelrystä? Mä kokeilisin varmaan lapasia tai sen tyylistä, jotka sit vois kevyeesti huovuttaa tj.
    Tai sit sen voi kehrätä. Mua himottaa aina ostaa niitä monivärjättyjä hahtuvakiekkoja ja kehrätä niistä lankaa...

    VastaaPoista
  3. Hei,
    Olisi ihana saada linkki tuohon sinun malliisi, ihana! Minulla on 6 kiekkoa perusväriä, ja kolmea eri malliväriä yksi kiekko kutakin. Samantapaisia värejä kuin sinun kuviesi paidassa. Kun vielä oppisin ja rohkaistuisin tekemään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Tämä malli löytyy Ravelrystä osoitteesta http://www.ravelry.com/patterns/library/designs-9--10
      Mulla on toi Álafoss Lopi No.18 vihkonen josta tämän ohjeen otin. Vihossa on käytetty Álafoss-lankaa, mutta kaksinkertainen plötulopikin käy (ja on minusta perinteisempi). Itse neulominen on suht helppoa ja työ etenee nopeasti kun lanka on niin paksua. Ei siis tarvitse pelätä työn haasteellisuutta!

      Poista