keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Villapäivitys

Eilen kävin hiukan seikkailemassa ja tarttuipa mukaan hiukan villaa, ihan ilmaiseksi! Niin, mullahan siis ei ole villaa vielä tarpeeksi, hmm..
No, puolustukseksi täytyy sanoa että olen ainakin edennyt yhden villaprojektin kanssa, olen nimittäin pessyt pienen osan Nauvon villoista. Sillä välin kun villat olivat liossa tajusin tutkiskella rukkiani ja tajusin että rullilla oli ensinnäkin epämääräistä valkoista villaa (osittain sitä samaa mitä juuri eilen sain lisää) ja toisekseen kultaisennoutajan ja suomenlampaan sekoitusta. Eli pitäisi kai ensin karstata ja kehrätä tuo suomenlammas X kultainennoutaja pois alta...

No, takaisin siihen Nauvon villaan. Ajattelin tällä kertaa olevani fiksu ja levitin lattialle alustaksi vanhan lakanakankaan jonka päälle oli hyvä kumota yksi kokonainen talja. Setissä on kolme taljaa, ja ajattelin käsitellä ne kaikki yksitellen omina kokonaisuuksinaan. Näin toivon saavani kolme samanlaista mutta erisävyistä ruskeaa lankaa. Tämä ensimmäinen talja taitaa olla niistä kolmesta se vaalein, siis vaalean ruskeaa jossa auringonhaalistamat kärjet. 

 

Kuidun tutkailua
Lakana oli ihan viisas päätös. Sen päällä oli hyvä ravistella villoja jotta niistä lähtisi sahanpurut ja muut röhnät. Sen päällä oli hyvä myös erotella pidemmät aaltoilevat kuidut lyhyemmistä kikkaraisemmista. Semmoista pientä silppua jota ei voi kehrätä (no, kyllähän se karstatessa sekoittuisi mukaan, mutta tekee langasta pörhöisempää ja heikompaa) kertyi n 100g. Villajämät keräsin muovipussiin, mutta lakanalle jäävät heinät sun muut kävin yön pimeinä tunteina ravistelemassa alas tuuletusparvekkeelta...

Päätin myös kokeilla jotain lukemaani: pestä villat pesupussissa. Siis semmoisessa joissa yleensä pestään esimerkiksi rintaliivit. Lukemani perusteella pussin pitäisi estää villoja huopumasta. Tähän mennessä olen aina pessyt villat irtonaisena ilman mitään ongelmia, mutta päätin kuitenkin kokeilla.
Pussiin laitoin n 200g villaa, eli tuota samaa vaaleanruskeaa löytyy vielä lisää. Pesuaineena oli vanha tuttu Y3 jota laitoin pussillisen noin 40 asteiseen ämpärilliseen vettä. Annoin lankojen liota reilun vartin jonka aikana kävin kerran tai kaksi hiukan liikuttamassa pussia niin että villat puhdistuisivat kunnolla. Tämän jälkeen huuhtelin villat kolme kertaa ja annoin veden valua pussissta jokaisen huuhtelun välillä.
Nuo kuvassa olevat keraamiset möntit toimivat painoina jotta pussi pysyisi kokonaan veden alla.


 Pesun jälkeen villat pääsivät lakanalla suojatulle kuivaustelineelle. Pesu onnistui kai "ihan hyvin", ilman yllätyksiä, mutta kyllä villa näytti hiukan kämäiseltä märkänä... (eikä tuon värisestä oikein tiedä tuliko siitä puhdasta vai ei)


... eikä mun villat koskaan näytä pestynä samalta kuin kirjassa...
(tai sit niittenkin villat näyttää takkusilta ja kamalilta heti märkänä eikä ne sen takia koskaan ota niistä kuvia hienoihin kirjoihinsa...)

Jo Reeve: Ashford book of handspinning

Tänään villat siirtyivät pöydälle kuivumaan (kuivaustelineelle tuli muuta käyttöä) ja nyt hiukan kuivahtaneina ne näyttävät tältä:


Huomenna villat varmaan ovatkin jo kuivia, mutta taitavat joutaa paperipussiin joksikin aikaa, sillä taidan yrittää olla järkevä ja hoitaa ne jo mainitut koirankarvat... Hiukan harmittavaista kun nämä kuumottavat, mutta en haluaisi tsiljoonaa keskeneräistä projektia joka johtaisi siihen etten enää tietäisi mitä mitkäkin villat ovat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti